Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турското външно министерство с остра позиция по повод доклада за напредъка на Анкара по пътя към ЕС

Снимка: архив

Европейската комисия не желае да разбере трудностите на периода, през който Турция преминава, и поставя „нечестните интереси“ на някои страни пред принципи като върховенството на закона. Това се казва в много остра позиция на външното министерство на Турция по повод доклада за напредъка на Анкара по пътя към ЕС.

Външното ведомство е категорично, че Европейската комисия не може да бъде обективна и балансирана.

Според турското външно министерство отсъствието на споменаване на заплахата от движението на Фетхуллах Гюлен е ключов недостатък на документа. В изявлението на институцията е записано още, че в доклада се съдържат „неоснователни обвинения“, които са неприемливи. Анкара отбелязва, че борбата ѝ с тероризма допринася и за сигурността на държавите-членки на Евросъюза.

Във връзка със ситуацията в Егейско море се отбелязва, че е напълно погрешно ЕС да се представя като арбитър по въпроси, свързани с турския национален суверенитет. По отношение на Кипър турската позиция е, че европейското виждане е основано на „погрешни предпоставки“ и му липсва способност да предложи дългосрочно виждане за района на Източното Средиземноморие.

Турция настоява да не се прави разграничение между нея и Западните Балкани в Стратегията за разширяване на Европейския съюз. Това е пример за дискриминацията, на която Турция е подложена в преговорния си процес.

Действието на съществуващите механизми за сътрудничество ще продължи, но те не могат да заменят процеса на присъединяване, допълва декларацията.

В положителен план се отбелязва позицията на Комисията за безвизово пътуване на турски граждани и за осъвременяване на Митническия съюз. Другите европейски институции са призовани към усилия за финализиране на тези въпроси.

Въпреки негативния подход на Евросъюза, членството в него остава стратегически приоритет за Турция, завършва документът.

По-рано вицепремиерът и говорител на турския кабинет Бекир Боздаг също определи европейския подход като „несправедлив.“ Той критикува факта, че по-малко развити от Турция страни са приемани в Съюза и допълни, че редица членки на блока не покриват редица критерии за членство. Той обаче също посочи, че членството остава непроменена цел за Анкара.

Евродокладът признава турския икономически растеж, приноса на страната по бежанския и регионални въпроси, но подчертава, че Турция бързо се отдалечава от пътя на еврочленството в сфери като върховенство на закона и основни права и свободи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени