Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през април

През април бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната стабилизира в 14-месечното дъно, достигнато през март с оглед на ново понижение на промишлената активност, но при изненадващо подобрение на активността в сферата на услугите, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри.

Това е сякаш сигнал, че слабото икономическо представяне в начало на годината е може би към своя край при старта на второто тримесечие.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, остана през април в мартенското 14-месечно дъно от 55,2 пункта (най-ниско ниво януари 2017 година), но при осреднени прогнози за негово понижение към и дори под 55,0 пункта. Това представлява първа стабилизация на индекса от началото на годината, когато той удари 12-годишен връх от 58,8 пункта, след което последва по-трайно негово понижение. В същото време индексът на общата бизнес активност остава стабилно в нивата на експанзия (общ PMI индекс на важното ниво от 50 пункта) за 58-и пореден месец (от средата на 2013 година насам).

Стабилизацията се дължи на слабо подобрение на бизнес експанзията в сферата на услугите, но при ново влошаване в промишлената сфера. Предварителното проучване на Markit показва за наличието на по-слаб растеж на новите поръчки при отслабващ оптимизъм и на бизнес перспективите.

Промишленият PMI индекс се понижи през април до 56,0 пункта от 56,6 пункта през март, достигайки 14-месечно дъно, докато индексът, оценяващ производството отслабна до 17-месечно дъно. В същото време обаче индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите, нарасна леко до 55,0 пункта от 7-месечно дъно мартенско дъно от 54,9 пункта.

"Априлските данни отговарят на растеж на БВП на еврозоната от около 0,6% в началото на второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината", посочи Крис Уилямсън – главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

По-рано днес Markit представи и малко по-добри от очакваното предварителни данни за бизнес активността през април в двете най-големи икономики на еврозоната.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се подобри през април до 55,3 пункта от 55,1 пункта през март при осреднена прогноза за понижение до 54,8 пункта. Индексът в сферата на услугите се повиши до 54,1 пункта от 53,9 пункта през предходния месец и при очаквания за спад до 53,7 пункта, докато индексът, оценяващ активността в германския промишлен сектор, се влоши отново, достигайки 9-месечно дъно от 58,1 пункта спрямо 58,2 пункта през март и прогноза за по-силен спад към 57,5 пункта.

Според Фил Смит от агенция IHS Markit днешните данни предполагат, че през април има спиране на загубата на германския икономически импулс, което беше в сила през февруари и март.

Предварителният общ PMI индекс на Франция за април пък нарасна изненадващо до 56,9 пункта от 56,3 пункта през март (7-месечно дъно) и при очаквания за влошаване към 55,9 пункта, като индексът, измерващ промишлената активност, се понижи до 53,4 пункта от 53,7 пункта, докато индексът, измерващ бизнес експанзията в сферата на услугите, нарасна изненадващо до 57,4 пункта от 56,9 пункта и очаквания за спад към 56,6 пункта.

Днешните малко по-силни от очакваното данни са сякаш първи сигнал, че изненадващата загуба в началото на годината на част от добрия възходящ икономическо импулс от 2017-а е може би към своя край. Потвърждение за това беше дадено в края на миналата седмица, когато Европейската комисия отчете повишение на индекса на потребителското доверие в еврозоната през април до 0,4 пункта от 0,1 през март. Притеснение буди само поредното влошаване промишлената активност отчасти поради по-силното евро, което в последно време вече вреди на експорта на еврозоната и по-специално на този на германските компании.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!