Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕИСК: Разширяването на ЕС е в интерес на Западните Балкани, но и на самия съюз

Снимка: архив

Разширяването на ЕС е в интерес на Западните Балкани, но и на самата общност, се посочва в становище на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Изключително важно е присъединяването на Западните Балкани да продължи да бъде един от приоритетите на ЕС, посочва докладчикът по становището на Комитета Андрей Зорко. Популяризирането на ценностите на ЕС в региона гарантира сигурност и стабилност и дава тласък на социалното и икономическо развитие, укрепва демокрацията и принципите на правовата държава в тези страни. Това на свой ред означава стабилност и сигурност за ЕС, подчерта той.

Корупцията, въздействието на организираната престъпност, цялостната слабост на държавните институции и правовата държава и дискриминацията на малцинствените групи са сред проблемите, с които се сблъскват страните от Западните Балкани. Техните икономики все още отбелязват растеж, но въпреки това те продължават да са сред най-бедните в Европа.

Според прогнозите пълното сближаване с жизнения стандарт на ЕС може да отнеме 40 години. Затова Комитетът е убеден, че ЕК трябва да разработи конкретни програми за по-бързо социално и икономическо сближаване на Западните Балкани.

Комитетът приветства срещата на високо равнище на държавните и правителствени ръководители от ЕС и Западните Балкани на 17 май в София.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!