Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След разговора с Тръмп в Белия дом

Макрон се обяви за допълване на споразумението за иранската ядрена програма

Американският президент не даде знак за компромис за тарифите върху европейския внос

| обновено на 25.04.18 в 05:07
Еманюел Макрон и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата на американския президент Доналд Тръмп с лидера на Северна Корея Км Чен-ун ще бъде в края на май или през юни. Това съобщи самият Тръмп на пресконференция с френския му гост – президента Еманюел Макрон.

Тръмп похвали Ким Чен-ун като "много открит" и "много честен" човек, който има достойно поведение. По думите му, предстоящата среща на върха между двамата ще е нещо прекрасно за целия свят.

Решаването на сирийската криза трябва да бъде част от широкообхватно споразумение по отношение на Иран, обявиха още президентите на САЩ и Франция след разговор в Белия дом.

Доналд Тръмп потвърди, че иска да оттегли американските войници от Източна Сирия след разгрома на групировката "Ислямска държава", но поиска и други страни от региона да поемат финансовото бреме за издръжката на операциите. Американският президент се обяви за изцяло ново споразумение за иранската ядрена програма и заплаши Техеран, че ще плати скъпо, ако я поднови.

"Не бива да късаме споразумението, но можем да го допълним", заяви от своя страна френският президент Еманюел Макрон.

"Имаме проблеми в Сирия, също и в Ирак. Трябва да запазим стабилността заради съюзниците ни в Близкия изток. Това, което искаме, е да ограничим иранското присъствие в региона. Съвместният всеобхватен план за действие е част от тази широка картина", посочи френският лидер.

Макрон изтъкна три насоки, в които Париж и Вашингтон трябва да работят: блокиране на всякакви ядрени дейности на Техеран до 2025 година, прекратяване на опитите на Иран с балистични ракети и намиране на политическо решение за сдържане на иранската дейност в Близкия изток.

Разговорите между президентите на САЩ и Франция по въпроса за високите тарифи за вноса на европейски алуминий и стомана, които трябва да влязат в сила от следващия месец, приключиха без видим напредък.

Тръмп заяви, че би предпочел да се договаря пряко с Франция, но Европейският съюз усложнява нещата с "неприемливите" си бариери за търговията.

Визитата на френския президент е първото държавно посещение на чуждестранен лидер в САЩ от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. В петък във Вашингтон ще бъде и германският канцлер Ангела Меркел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна