Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САС решава за постоянния арест на тримата обвиняеми по аферата "Младост"

| обновено на 26.04.18 в 15:26
Десислава Иванчева
Снимка: БГНЕС

По-късно днес ще стане ясно ще излязат ли на свобода или ще останат за постоянно в ареста кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров. Заседанието на Специализирания апелативен съд  (САС), на което ще се решава  окончателно по мерките за неотклонение на тримата обвиняеми, започна с близо петчасово закъснение. 

До отлагането от 10.00 сутринта досега се стигна заради новите доказателства, които Прокуратурата внесе непосредствено преди съдебното заседание. Става дума за общо 13 тома с доказателства – 10 за специални разузнавателни средства и три с явни доказателства, с които държавното обвинение иска да мотивира финалната съдебна инстанция по процесуалната мярка да остави тримата за постоянно в ареста по обвинение за участие в схема за изнудване на строителния предприемач Александър Ваклин. 

По-рано днес Десислава Иванчева преди началото на заседанието обяви: "Не познавам този образ", визирайки Александър Ваклин: "Един път в Общината последния ден, когато дойде и каза, че ще направи детска площадка, защото знае, че винаги съм положително настроена за детска площадка. Тогава дойде и първия път, когато е било някога в началото, когато съм била. През другото време нито сме се чували", бяха думите на Иванчева. И тя, и заместничката ѝ Биляна Петрова дойдоха в съдебната зала с тениски с надпис "Зелен "Младост" и за пореден път отрекоха да са изнудвали Ваклин, за което обаче говори другият участник в схемата – Петко Дюлгеров. Него Иванчева не отрече да го познава и добави още: "Посещаваше администрацията и се виждат кадрите, които са в администрацията".

От прокуратурата обещаха да коментират доказателствата след решението на съда, а адвокатите обясниха, че са подписали протоколи да не разгласяват секретните материали.

Все пак стана ясно, че те са свързани със записваните разговори между тримата обвиняеми и изнудвания бизнесмен Александър Ваклин. Нов разпит на Ваклин пък е друго ново доказателство, както и записи от камерите в двете столични заведения, в които Ваклин дава белязаните пари на Дюлгеров, а после Дюлгеров ги предава на Иванчева и Петрова.

Вчера адвокатите на Десислава Иванчева, на Биляна Петрова и на Петко Дюлгеров бяха в Националното следствие в София, за да се запознаят с прецизираните обвинения на клиентите си.

Защитниците, които бяха привиквани по спешност, се оплакаха, че призоваването им е станало в нарушение на процедурата и отказаха да подпишат протоколите за предявяване на новите – според тях, а според прокуратурата – само прецизирани обвинения.

Апелативният специализиран съд в София трябва да прецени как да ползва в решението си днес модифицираните обвинения, което вещае дълго и нервно заседание. Такова беше и това по първоинстанционното задържане, на което стана ясно, че прокуратурата гради тезата си за поискан и даден подкуп върху показанията на изнудвания Александър Ваклин, съпругата му и служителка в неговата фирма, както и на настоящи и бивши представители на Община „Младост“, с които Десислава Иванчева е имала обтегнати отношения.

Обвинението се базира и на ключовите обяснения на задържания Петко Дюлгеров, разказал пред следовател и служебен защитник как е вървяла комуникацията около поискания подкуп от половин милион евро и предаването на белязаните 70 000 евро, от които е получил и своята 20-процентна комисионна.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна