Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милка Христова: Казусът "Иванчева" ще доведе до промяна на ЗМСМА, в която да се уредят подобни случаи

Изпълняващият длъжността кмет на район "Младост" Владимир Клисуров подаде оставка

Архитект Румен Русев, който ще изпълнява длъжността кмет на "Младост" от понеделник, пое ангажимент да придвижи забавените преписки

| обновено на 03.05.18 в 18:33
Владимир Клисуров
Снимка: БГНЕС

Изпълняващият длъжността кмет на район "Младост" Владимир Клисуров обяви днес, че е подал оставка с днешна дата и в заповед е посочил длъжността да заеме архитект Румен Русев.

Клисуров обясни, че с подаването на оставката си не се отрича от Десислава Иванчева, бившия кмет, която в момента е в ареста. Клисуров обяви, че подкрепя и вярва на архитект Румен Русев и затова издава заповед той да изпълнява длъжността кмет на "Младост", тъй като Русев ще се справи по-добре от него:
"Аз затова се оттеглям. Не виждам за много от преписките как биха могли да се спрат. Тези преписки са противно на волята на гражданите".

От другиден Клисуров излиза в отпуск и се съветва с юристи окончателно да напусне районната администрация. Той е изпратил уведомителни писма за своята оставка до кмета на София Йорданка Фандъкова и до председателя на Столичния общинския съвет Елен Герджиков.

По закон Клисуров може да бъде освободен само от кмета на района Десислава Иванчева, която обаче е в ареста по обвинения в корупция и официално е в отпуск.

Преди два дни Клисуров обяви, че се оттегля от поста, тъй като не иска да разписва документи, позволяващи застрояването на "Младост". 

Архитект Румен Русев, който ще изпълнява длъжността кмет на "Младост" от понеделник, пое ангажимент да придвижи забавените преписки в района:
"Което е подадено по законосъобразен начин, ще бъде придвижено. Когато започна да разписвам тези преписки, ще си изцапам ръцете. Аз не искам да изместя госпожа Иванчева. Искам да се спазва законността в район "Младост". Кога Законът цапа ръцете? Вие ми отговорете".
Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази надеждите си:
"Наистина се надявам на отговорно поведение от страна на екипа на район Младост, за да спазят законовите изисквания и в края на краищата да има човек, който да изпълнява поетите пред гражданите обещания."

Заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова каза пред "Хоризонт": "Мисля, че сме изправени пред казус, който не е уреден в Закон за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, тъй като в член 42 са уредени случаите, при които се прекратяват пълномощията на съответния избран кмет, независимо дали е кмет на община или районен. Там са разписани различните ситуации. В конкретния случай обаче ние стоим пред казус, при който има прекратяване на правомощия, както и отстраняване от длъжност или временно лишаване от права, тъй като към настоящия момент такова искане от прокуратурата няма направено, то не е разгледано и в този смисъл няма съдебен акт от съда, който да отстрани г-жа Иванчева от поста, който тя заема. В момента тя се води в платен отпуск и в качеството си на кмет с действащи правомощия в самото писмо, с което уведоми общината, че излиза в отпуск, беше посочено името на Владимир Клисуров. С решение миналата седмица СОС уважи това решение и на сесия беше избран Клисуров за изпълняващ длъжността кмет, докато избраният кмет е в отпуск. Все още не съм видяла акт на г-н Клисуров, но доколкото съм запозната от медиите, той има желание да подаде молба, с която да бъде  освободен от длъжност. Много е важно каква е тази молба - дали иска да бъде освободен изобщо от длъжността заместник-кмет или иска да бъде освободен от длъжността на изпълняващ временно кмет. Формално погледнато, след като законна не е уредена тази хипотеза, това негово желание би следвало да бъде отправено към действащия кмет, тъй като той го е посочил в своя акт".

Според нея е възможен вариант, при който Клисуров да бъде заместен от Русев: "Всеки временно изпълняващ длъжността кмет може да излиза в отпуск, може и в болничен. В такъв случай трябва да посочи лицето, което ще го замества. Ако сме изправени пред тази хипотеза, мисля, че Клисуров има пълномощията да направи това".
 
"Ако спазваме стриктно буквата на закона, единственият човек, който може да освободи Клусуров, е Десислава Иванчева. Струва ми, че казусът "Иванчева" ще доведе до промяна на ЗМСМА, в която да се уредят подобни казуси", посочи още Христова.


Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна