Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капка Кънева и облаци от хартия

БНР Новини
Снимка: sofia-art-galleries.com

Известната ни художничка Капка Кънева открива днес изложба със заглавие „Облак, сянка“ в галерия „Ракурси“. Нейните творби от хартия са добре познати на почитателите на литературата, защото тя е автор на много корици на книги, които са разпознаваеми сред множеството. Хартиените й пластики впечатляват със специфичното й умение да работи със светлината.
Има няколко самостоятелни изложби. Автор е на „Играта като книга“ (2014), която по думите на авторката е „посветена на нетрадиционните книжни тела за деца – издания, които навлизат в реалното пространство по специфичен начин и променят своя пространствен силует, посредством издърпване на езичета, отваряне на капачета, или при отгръщане на страницата. Книгата прави кратък исторически преглед на историята на възникване и развитие на феномена „детска книга – пространствен обект“ от Средновековието до наши дни. Текстът обръща също така поглед върху някои психологически теории и изследвания, които свидетелстват за важната роля на този тип издания за емоционалното и интелектуално развитие на най-малките. Коментирани и представени са редица примери за постиженията на световни и български специалисти в областта на пространствения книжен дизайн.“

Капка Кънева е завършила НХА, специалност „Книга и печатна графика“. Работи в областта на илюстрацията, хартиената пластика, графичния дизайн, колажа и живописта. От 2009 г. преподава „Илюстрация и оформление на книгата” в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Книгоиздаване”. Член е на СБХ и ADC Bulgaria.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна