Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Табаков: Ким Чен-ун не е особено мотивиран за сделка с Тръмп, виждайки иранския опит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Ким Чен Ун каквато и пропаганда да произвежда за вътрешно потребление, всъщност няма избор. Дали ще отиде на среща с Тръмп или не, зависи не толкова от него, колкото от Доналд Тръмп“. Това коментира в предаването „Преди всички“ анализаторът Мартин Табаков. Според него поведението на Ким Чен-ун не е толкова сложно: 

„Познаваме и други опити на семейство Ким, когато се е опитвало да променя стратегията си и от агресивно поведение да минава към диалогично. Когато се прави това, винаги е било с идея. Това се прави, за да може Северна Корея да получи хуманитарна и финансова помощ, т.е. да тупа топката, да хвърля прах в очите, за да може икономическите санкции, които ѝ се налагат, да бъдат разчупени и да влязат капитали в страната“.

Табаков коментира още: „Представете си каква е мотивацията на Ким Чен-ун да иска да сключи сделка с Тръмп, при положение че вижда иранския опит, а именно как американската страна е готова да се оттегли от такава сделка, и то при положение че страната по сделката си изпълнява ангажиментите. Най-вероятно Ким Чен-ун не се чувства особено мотивиран да си сложи подписа“.

Според анализатора излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран е било очаквано. САЩ има съображения, които се споделят от ЕС, подчерта той и даде пример:  

„Например ракетната програма на Техеран. Например това, че самата ядрена сделка включва в себе си една клауза, която позволява на Иран да възстанови или да се върне по пътя на ядрената си програма след 2025 г. Най-големият проблем на тази ядрена сделка може би е, че в крайна сметка тези капитали, които се освобождават и които могат да влязат в Иран, на свой ред биват инвестирани от Техеран във външнополитическата дейност на режима. …ЕС е изключително прав, когато казва, че макар всичко това, което прави Техеран, да е факт, то в крайна сметка не фигурира като клауза в ядрената сделка. По този начин напускането на САЩ от това споразумение изглежда все едно да развалиш договор по клауза, която не съществува в него“.

Табаков припомни, че Тръмп няколко пъти отлага налагането на санкции спрямо Иран. Според него това се прави с цел да се даде възможност на ЕС съвместно да преработят ядрената сделка. "Това обаче нямаше как да се получи", добави анализаторът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени