Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Документът от срещата в София ще бъде за добри намерения, не е споразумение

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

"В момента доминира една фигура, която не участва в срещата и това е Доналд Тръмп, защото проблемите, които той поставя пред ЕС, а именно Съюзът да се грижи повече сам за своите задачи, са твърде сериозни и затова обсъждането е за по-голямо европейско единство на фона на намаляването на съюзническите ангажименти на САЩ". Това каза журналистът Светослав Терзиев в интервю за предаването "12+4".

"Засега няма напредък по темата за Западните Балкани, защото и френският президент и други участници в срещата казаха, че темата съществува, но перспективата за приемането на държавите от Западните Балкани изобщо не е предстояща, а всичко ще зависи от тяхната готовност", обясни той.

"Ангела Меркел заяви, че споразумението за иранската ядрена програма не е перфектно, но не каза, че ще го подобрява", уточни Терзиев и добави, че то не може да бъде подобрявано без участието на всички онези, които са го подписали и не може да се очаква на срещата в София да се направят промени: "Става дума да се защити досега постигнатото".

Според журналиста няма да се постигне договореност и за името на Македония по време на срещата в София.

По думите му, ако не съществуваше проблемът между Сърбия и Косово, сега западната ни съседка щеше да е по-лесно приета в ЕС.

По отношение на документа, с който ще завърши срещата, журналистът коментира: "Това е документ за добри намерения. Това не е документ за споразумение, не е за решение. Той изразява просто добра воля, което е положителен факт, но бихме казали, че е недостатъчен, защото ние разчитахме, че срещата в София ще постави някакво ново начало и да се запомни като историческа".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна