Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Алтмайер: Ако САЩ провеждат политика "Америка на първо място", Европа ще реагира по подобен начин

Петер Алтмайер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако САЩ провеждат политика "Америка на първо място", трябва да имат предвид, че Европа ще реагира по подобен начин и ще постави собствените си икономически интереси пред тези на останалите, заяви в интервю за телевизия ARD германският икономически министър Петер Алтмайер, цитиран от агенция Ройтерс.

В това свое интервю за ARD Алтмейер отдаде желанието на Съединените щати да блокират изграждането на нов тръбопровод, свързващ Русия и Германия под Балтийско море, с необходимостта от осигуряване на пазари за износа на американски втечнен природен газ (LNG).

"Те разполагат с голяма инфраструктура на терминали за втечнен природен газ, за ​​да извлекат полза от това, но LNG ще бъде значително по-скъп от един газопровод, така че блокирането на "Северен поток" 2 няма да гарантира износа на американски природен газ", посочи икономическият министър Алтмайер, който е близък съюзник на канцлера на Германия Ангела Меркел.

Неговото изказване е факт, след като по-рано тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от Германия да се откаже от подкрепата си за строителството на газопровода "Северен поток" 2 като условие за невъвеждането на американски мита за алуминий и стомана, произведени в ЕС.

Той добави, че Европа ще отговори категорично на опитите на САЩ да поставят собствените си икономически интереси пред тези на своите партньори.
 

"САЩ са наши приятели и партньори и искаме да защитим общите си ценности. Но ако те държат да провеждат политика "Америка на първо място" и поставят икономическия си интерес пред другите, тогава трябва да очакват, че Европа ще дефинира свои собствени интереси и ще се бори за тях", заяви Петер Алтмайер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна