Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Байрер: Има реален шанс Великобритания да остане в общия европейски пазар и след Брекзит

| обновено на 18.05.18 в 13:39
Маркус Байрер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има реален шанс Великобритания да остане част от общия европейски пазар и след напускането на Европейския съюз. За тази цел обаче е необходимо най-напред да се реши въпросът със Северна Ирландия, за да продължи преговорният процес. Това коментира специално за Българското национално радио генералният директор на европейската бизнес организация "БизнесЮръп" Маркус Байрер.

Най-тежките последствия от Брекзит ще понесе самата Великобритания, въпреки че ефектите върху европейската икономика също ще бъдат значими. Бизнес организацията вече е водила разговори с британския премиер Тереза Мей и генералният директор Маркус Байрер изрази надежда, че Великобритания ще остане в общия европейски пазар:

„Има само някои детайли, които трябва да се дообсъдят. Но проблемът е, че това може да се случи само в контекста на т.нар. "споразумение за изтегляне", а въпросът е, че все още няма решение за съдбата на Северна Ирландия. Затова най-напред трябва да разрешим този проблем, за да може процесът да продължи напред. И ако това се случи, още следващия април ще имаме една твърде добра основа“.

Ако това се случи, негативите за британската и европейската икономика ще бъдат сведени до минимум, категоричен беше Байрер.

„Освен че ще минимизира вредите, това също ще ни даде и време, тъй като говорим за 2020 година, в което ще можем наистина да се подготвим за този преход. Разбира се, това означава да се преговарят много пунктове и също да бъде изготвено споразумение, подобно на това, което съществува с Канада. Ние очакваме нещо такова да се получи за в бъдеще с Великобритания“.

По думите му дори и сега виждаме едно притеснение в бизнеса, който изпраща писма, за да си гарантира, че дадена стока и отношения ще бъдат същите през април 2019-а, както и през януари 2020-а: „Това е нещо, което в момента още никой не може да каже. Така че някои от ефектите в момента още се случват. …Моята препоръка е предимно към малките и средните предприятия, които трябва да познават добре косвените ефекти от Брекзит, които се очакват, да бъдат подготвени предварително за тях и да знаят част от какви вериги са, за да знаят как това ще повлияе на техния бизнес“.

Относно евентуалните тежки мита от страна на Съединените щати върху стоманата и алуминия от Европа, Маркус Байрер предрече, че ударът върху износа ще е огромен, ако това се случи. Износът към САЩ ще намалее наполовина, затова бизнесът очаква адекватни мерки от европейските лидери. Байрер съобщи, че Европа е готова с предложения, които ще представи на Световната търговска организация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!