Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Линов, "Понсстройинженеринг": Има шанс хората да си получат парите, но е бавен процес

Снимка: БГНЕС
Доста са хората, на които "Понсстройинженеринг" дължи пари, призна в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Александър Линов, управител фирмата по Закона за особените залози /ЗОЗ/. Той обяви, че фирмата има много необслужени кредити, както и неизплатени задължения към доставчици и служители, а също и задължения към НАП. 

Припомняме, че изграждането на водния цикъл на Ямбол с пречиствателната станция започна през 2013 г. През август 2016 г. тогавашният екоминистър обяви, че Ямбол е единственият областен град, в който няма пречиствателна станция. Тогава след прехвърлянето на обекта от единия на следващия програмен период Ямбол получи близо 37 млн. лева по ОП "Околна среда" с обещанието, че до 1 година пречиствателната станция в града да заработи. 2 години по-късно пречиствателна станция в Ямбол още няма. Избран е нов изпълнител за довършване на обекта. С предишния изпълнител общината прекрати договора заради неспазване на сроковете. Освен неспазените срокове, фирмата - изпълнител остави неизплатени заплати на десетки работници. Те пишат до всички възможни институции в държавата, печелят дела в съда, но не получават пари. Един от работниците казва, че задълженията на фирмата към него възлизат на повече от 6000 лева, друг от работниците съобщава за 12 000 лева. 

По думите на Александър Линов има шанс хората да си получат парите, но това е бавен процес, който може да отнеме 2-3 години:

"Фирмата не разполага в момента с никакви оборотни средства. Всички сметки на дружеството са запорирани. Това предполага, че няма законен метод, по който да бъдат изплатени задълженията към работниците и служителите в настоящия момент. Понастоящем обаче Българската банка за развитие реализира това изпълнение по ЗОЗ, като покрива всички разноски и няма никаква законна форма, която да позволява заплащане или покриване на задълженията към работниците, в това число и техните осигуровки. Законът задължава всички разноски, които се правят, да отиват в депозитар и той от своя страна да ги разпределя съобразно привилегиите на кредиторите. С изчерпване на процеса на изпълнението по ЗОЗ и евентуалният процес по несъстоятелност, който би настъпил, ако дружеството не намери свободни средства, с които да покрие всичките си задължения, следва бъдещият синдик в масата на несъстоятелността да даде възможност да бъдат заплатени всички суми към служители и съответно и на НАП и НОИ".

Антония Боянова, юридически отдел КТ "Подкрепа", обясни какво трябва да правят хората с неизплатени заплати:

"Бих ги насочила към Главната инспекция по труда (ГИТ). Тя може да дава задължителни предписания на работодателя, дори след прекратяване на трудовото правоотношение, когато има неизплатени заплати и обезщетения. Тя налага санкция под формата на глоба. Ако действията на агенцията не доведат до положителен резултат за работниците, изходът остава по съдебния ред. Бих насочила работниците да се сдобият с извлечение от ведомостите за заплатите, от което да се вижда какво точно се дължи. Следваща стъпка е пренасяне на спора пред съда. /…/ Работникът може направо да заведе дело срещу работодателя. То се гледа по реда на бързото производство. Добре е работниците да не забравят да включат и лихвите, които им се дължат за забавените възнаграждения и обезщетения".

Боянова посочи, че към момента санкциите са пренебрежително ниски – те започват от 1000 лева. Настояваме многократно тези санкции да бъдат завишени, добави тя.

Антония Боянова обясни, че има нова разпоредба в Кодекса на труда и ГИТ може да подава молби за откриване на производство по несъстоятелност. Условието това да стане е работодателят да дължи възнаграждения за повече от 2 месеца на поне 1/3 от работниците за срок от 3 години назад. Тя посъветва работниците да продължават да търсят правата си, защото текат давностни срокове и може да има невъзможност да си получат възнагражденията по съдебен ред.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!