Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерта "Синема виолино" на софийска сцена отдаваме почит на Катя Попов

Българската цигуларка Катя Попов - дългогодишен концертмайстор на Холивудския симфоничен оркестър /Hollywood Bowl Orchestra/, изключително уважавана и обичана от колегите си, трябваше да свири на родна цена след 28-годишно отсъствие.  Освен дългоочакваното участие в Европейския музикален фестивал на 30-и май, тя трябваше да направи и кратък майсторски клас в Националната музикална академия в София. Но съдбата реши друго - в събота вечер близките на Катя Попов съобщиха, че след тригодишна битка с онкологично заболяване тя е починала. 

Концертът, наречен "Синема виолино", ще се състои в памет на цигуларката, обясни в ефира на "Хоризонт" Даниела Ханджиева, която е артистичен директор на Софийския музикален фестивал:

"Концертът, който трябваше да бъде триумфално завръщане на родна сцена на забележителната българска цигуларка Катя Попов, сега ще се състои в нейна памет.

Катя Попов ще остане в историята като първата жена концертмайстор на Hollywood Bowl. Тя заема тази престижна длъжност от 2009 година и е свирила под диригентската палка на най-великите съвременни диригенти като Джон Уилямс, Джон Маучери, Зубин Мета, Саймън Ратъл и много други. Записала е над 600 партитури за игрални филми в Лос Анджелис, където работи с най-търсените композитори на Холивуд. Тя почина на 18-и май в Лос Анджелис след тригодишна битка с рака. Независимо от здравословните си проблеми, цигуларката е очаквала с нетърпение концерта си в София, който щеше да бъде първата ѝ изява на родна сцена след 28 години.

В програмата бе планирана вълнуваща музика за цигулка и оркестър от големия екран, а част от солата, които тя щеше да изпълни, бяха написани специално за нея от диригента и оркестратор Скот Дън - диригент на Hollywood Bowl. Въпреки емоционалния шок Дън ще пристигне в София за програмата, с която той и българските музиканти ще отдадат почит към изкуството и личността на Катя Попов.

Партитурите на Джон Уилямс и Енио Мориконе от "Списъкът на Шиндлер", "Ново кино Парадизо" и редица други емблематични филмови шедьоври ще бъдат представени от оркестъра на "Класик FM радио" с концертмайстор Людмил Ненчев.

Правим всичко възможно концертът да се състои с програма, максимално близка до първоначално обявената. Така че концертът всъщност ще бъде посветен на паметта на Катя Попов. Каним всички нейни приятели, колеги, съученици, всички, които са я  ценили, на този концерт, за да отдадем почитта си към нея".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени