Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Тошев: Все повече хора теглят ипотечни кредити на ръба на финансовите си възможности

Снимка: БГНЕС

Все повече хора теглят ипотечни кредити на ръба на финансовите си възможности. Това каза кредитният консултант Тихомир Тошев в интервю за предаването „Преди всички“.

По думите му до две години след първата вноска може да се направи равносметка дали ипотечният кредит е изгоден за домакинството.

Интересът на българина към закупуване на имот с помощта на ипотечен кредит Тошев обясни така: "Българинът е изкушен да тегли ипотечни кредити, защото пазарът на имотите беше дълго време замръзнал – от края на 2008 година, когато започна световната финансова криза, до началото на 2015 година, и българите отлагаха желанието си за собствен дом. Когато видяха, че пазарът започва да се възстановява, се върнаха активно на пазара на имотите и вече 3 години този пазар нараства".

Той подчерта, че в момента лихвите на ипотечните кредити у нас са на много ниски нива: „Повечето анализатори не очакваха, че толкова бързо ще доближим средноевропейските нива по лихвите по ипотечните кредити. Винаги трябва да се внимава. Когато купуваме собствен дом с ипотечен кредит, обикновено е най-голямата финансова сделка в живота на човек и ако не е добре премерена, може да доведе до сериозни проблеми“.

Кредитният анализатор обясни, че наистина има бърз растеж на цените на имотите у нас и това е притеснително и прогнозира: „На този етап обаче смятам, че все още нямаме балон, тъй като на всеки един пазар цената се определя от търсенето и предлагането. В момента има много голямо търсене и предлагането все още е ограничено, което позволява цените да нарастват. Това ще се промени до 1-2 години, защото се издават много разрешителни за строеж, купувачите се мръщят на високите цени и всичко това ще доведе до намаляване на търсенето и увеличаването на предлагането, което ще коригира и цените“.

Тошев посочи, че в момента има голям интерес към закупуване на имоти на зелено.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени