Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова вълна продажби на евро след доста слаби бизнес проучвания в еврозоната

Еврото се намира под нов силен натиск от продажби, достигайки шестмесечни дъна спрямо останалите водещи валути, тъй като инвеститорите реагират негативно на изненадващо слабото последно проучване за бизнес активността в еврозоната през май.

Подновеното геополитическо и търговско напрежение в резултат на вчерашни коментари на американския президент Доналд Тръмп също допринася за слабостта на единната валута и по-специално спрямо "валутите-убежище" в лицето на японската йена и на швейцарския франк.

Негативно влияние върху еврото продължават да оказват и притесненията около формирането на евроскептично коалиционно правителство в Италия.

Всички това доведе до спад на еврото към ново 6-месечно дъно от 1,1699 долара, към двумесечно дъно от 1,1600 швейцарски франка и към 9-месечно дъно от 128,36 японски йени.

Влошаването на бизнес активността в Германия през май към 20-месечно дъно, както и на бизнес активността в рамките на цялата еврозона, поставят под сериозен въпрос очакванията, че до края на годината ЕЦБ ще сложи край на своята мащабна програма за над 2,5 трлн. евро за покупки на еврооблигации. Това води и до спад на доходността на 10-годишните германски държавни облигации до 5-седмично дъно около 0,516%.

Единната европейска валута бележи слаб растеж единствено спрямо британската лира с оглед на по-слаба от очакваното инфлацията в Обединеното кралство през април. Еврото поскъпва с 0,17% към 0,8786 паунда, като в същото време британската лира се понижава с 0,6% към ново 5-месечно дъно около 1,3346 щатски долара.

В същото време индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се повишава предпазливо с 0,27% към 93,85 пункта благодарение най-вече на силата на зелените пари спрямо еврото и британската лира. Доларът обаче също губи позиции спрямо йената и франка на фона на новото напрежение на световните капиталови пазари, провокирано от снощното изказване на Доналд Тръмп. Щатският долар се понижава с над 1% към 9-дневно дъно от 109,56 японски йени и с 0,25% към 0,9894 франка (най-ниско ниво от 1-ви май насам).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна