Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Заплатите в България и останалите нови страни от ЕС растат по-бързо отколкото в старите

| обновено на 23.05.18 в 17:27

Заплатите в България и останалите нови страни - членки растат по-бързо спрямо старите държави от Европейския съюз, сочи доклад на Международния валутен фонд. Въпреки това работната миграция е насочена към старите - държави членки, което причинява шок на трудовия пазар на останалите.

Въпреки че икономическата активност в Европа се възстановява, ниската инфлация остава проблем, особено за повечето страни в еврозоната. В същото време ЕЦБ няма толкова ходове за подкрепа, затова при следващия икономически шок вероятно трябва да се действа с фискални инструменти, но Европа трябва да се подготви, смята Силвия Новак от европейския департамент на МВФ:

"Фискалните дефицити и дълговете са все още много високи в някои части на Европа. Икономиките сега са в добро състояние и това ни дава възможност да се подготвим за края на икономическия цикъл. Затова бихме се обърнали към хората, които вземат политическите решения, да направят реформи, да създадат буфери и да увеличат потенциала за икономически растеж".

Европейският трудов пазар е изключително интегриран, категорична е Фаяз Рея от Европейския департамент на Международния валутен фонд:

"Производството на стоки и извършването на услуги става все по-разделено между страните. Това означава, че търсенето на определен вид работна ръка не е свързано с държавите, към които даден продукт се изнася, а с тези, в които се произвежда".

Като добавим по-ниската инфлация, икономически растеж и производителност на труда се стига до различна степен на нарастване на трудовото възнаграждение:

"Растежът на възнагражденията остава много потиснат, особено в държави като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Холандия и Дания. В новите страни-членки като България, Румъния, Чехия и някои от Прибалтийските държави се отчита много сериозен ръст на работната заплата".

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна