Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълбочаване на колапса на турската лира към нови исторически дъна

Турската лира се обезцени драматично по време на търговията в сряда, понижавайки се с над 4% спрямо долара към поредни исторически дъна, тъй като инвеститорите продължават да разпродават местната валута с оглед на притеснения, че президентът на Турция Реджеп Ердоган ще има по-голям контрол върху паричната и лихвена политика на Централната банка след очакваното му преизбиране на вота през юни.

Стартът на агресивните разпродажби на турски лири беше даден по-рано този месец след интервю на Ердоган за телевизия "Блумбърг", в което той посочи, че Турската централна банка, макар и независима, няма да може да игнорира сигналите, идващи от новото президентско управление след изборите на 24-ти юни. Реджеп Ердоган смята, че с по-големите нови правомощия след изборите той трябва да влезе в образа на президент, който може да влияе върху паричната и лихвена политика, подкопавайки по този начин независимостта на Централната банка.

Трябва да се има предвид, че самият Ердоган се описва като "враг на лихвените проценти", настоявайки за намаляване на разходите по заемите, за да увеличи кредитния растеж и новото строителство. Изявлението му пред Блумбърг, че планира да поеме по-голям контрол над икономиката и паричната политика на страната след изборите, засили притесненията на инвеститорите, които продължават да смятат, че Турската централна банка трябва да предприеме решителни мерки за затягане (повишение) на лихвите, за да укроти двуцифрената инфлация.

Валутни анализатори цитират поредица коментари в последно време на икономически съветници на президента Реджеп Ердоган като причина за ускоряване на обезценката на турската лира, тъй като техните изказвания намаляват драматично вероятността Централната банка на Турция да повиши лихвените ставки на редовното си заседание на 7-и юни. През миналата седмица Кемил Ертем се осмели да предостави "академична" защита на твърдението на Ердоган, че високата инфлация в страната е резултат от високите лихвени проценти (?). Вчера друг негов съветник – Ягит Булют, пък заяви, че медиите разпространяват плашещи информации за възможна финансова криза като част от продължаващата пропаганда срещу Турция няколко седмици преди президентските избори в страната.


                                                   Графика на долар / турска лира

Снимка

Всички това доведе до нови масови разпродажби на турски лири по време на търговията в сряда, като щатският доларът поскъпна за кратко с 5% към нов рекорден исторически връх около 4,9233 турски лири, преди да се върне леко назад около 4,8700 нивото, нараствайки в рамките на деня с около 4,35%. От началото на 2018 година турската лира вече се обезцени с близо 23% и е на път да отбележи най-драматичен спад в рамките на отминаващия месец от глобалната финансова криза през 2008 година насам.

Въпреки днешната слабост на еврото спрямо останалите основни валути то също продължава да поскъпва спрямо турската лира, нараствайки с 3,8% към 5,7100 лири, след като в началото на европейската търговия дори поскъпна за кратко до рекорден връх около 5,7620 нивото.

Днешният драматичен колапс на турската лира е подсилен и от факта, че подновеното геополитическо и търговско напрежение след последното изказване на президента на САЩ Доналд Тръмп се отразява негативно на всички валути от т.нар. "развиващи се пазари".

Според информация на Ройтерс, икономическият екип на турското правителство е провел спешна среща в началото на настоящата седмица, за да обсъди възможните мерки, включително евентуални стъпки от страна на Централната банка за овладяване на свободното падане на турската лира. Агенцията цитира неназовани източници, според които на срещата в понеделник са присъствали и вицепремиерът Мехмет Симшек и управителят на Турската централна банка Мурат Четинкая.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна