Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илина Тодорова, диригент на "Радиодеца": Начинът да се съхранява българската култура е чрез децата

Снимка: Архив на група "Радиодеца"

Пространството около НДК ще се превърне в сцена на празника на българската просвета и култура и славянската писменост. От 17.00 часа до 20 часа, в парка зад Двореца, започва празнична програма на открито с участието на музикалните състави на БНР, именити български музиканти, артисти и художници.  Музикалните състави на БНР ще свирят само българска музика.

Вокална група „Радиодеца“ също ще се включи в концерта. В интервю за предаването „12+3“ диригентът на групата Илина Тодорова каза: „Съставът ще пее 30 минути. Това е много труд за децата, защото детските песни са и много краткотрайни. Ще се изпълнява най-доброто от българските детски песни от Фонда на БНР, които ние сме възстановили, направили сме по нов, съвременен начин и успяхме да запалим първо нашите деца да ги пеят и мисля, че успяхме да запалим и слушателите и зрителите на концертите ни, защото начинът да се съхранява българската култура е чрез децата".

Тодорова сподели, че много трудно се пишат детски песни: „Трябва да призная упоритостта на нашия музикален продуцент Доротея Петрова, която издирва песни от цяла България. В програмата ни се озоваха няколко такива песни и тази вечер ще изпълним една съвсем нова песен“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!