Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на илюзиите бе открит в Белград

Белград вече има музей на илюзиите с над 70 експоната, който могат да разклатят доверието на посетителите в собствените им сетива и е предназначен за всички поколения, предаде БТА.

Концепцията на музея е интерактивна, а целта е посетителят сам да проучва необичайните зали, където престава да бъде наблюдател и става участник и създател на илюзии.

За децата най-интересен е тунелът с въртящи се стени, в който родителите рядко се осмеляват да влязат, защото вътре се губи равновесие.

Тийнейджърите предпочитат стаята с огледалата, която е идеална за селфи със своите необичайни форми и отражения.

Най-възрастните пък обичат да решават главоблъсканици.

Ново в Белградския музей на илюзиите е стол, който показва до каква степен възприятието ни за големина зависи от предметите, които ни заобикалят – седналият на стола ни изглежда много по-дребен в сравнение с другите хора в помещението.

Мнозина ще си спомнят детството, гледайки калейдоскопа, в който вместо шарени хартийки и мъниста се виждат самите посетители. Има и „крива“ стая, в която посетителят може да играе карти сам със себе си благодарение на илюзия, създадена от огледала. Децата с радост се спират пред огледало, в което изглеждат по-високи от родителите си.

Това е шестият музей от този вид в света след Загреб, Задар, Любляна и Виена, отбелязва Танюг. Планира се такива музеи да бъдат открити и в Куала Лумпур, в Ню Йорк, в Берлин и в Атина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия