Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбиха международна мрежа за сексуална експлоатация на деца в интернет

Съвместна операция на ГДБОП и холандските власти е проведена след близо тригодишно разследване

| обновено на 29.05.18 в 14:41
Снимка: МВР

ГДБОП задържа молдовски гражданин за участие в международна престъпна мрежа за сексуална експлоатация на деца в интернет. Мъжът е пребивавал в България през последния месец и е бил технически администратор на интернет сайтовете. В Тайланд пък е задържан собственикът на онлайн компаниите. Престъпната мрежа е разбита от ГДБОП и холандските власти след близо 3-годишно разследване. 

Престъпната група е прикривала истинската си дейност с помощта на легална компания за хостинг услуги. Реално обаче собствениците на мрежата са се занимавали с разпространение на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца. При разследването е станало ясно, че по-голямата част от потребителите, които са качвали материали, са извън пределите на Холандия и България. 
Собственикът на двете компании е арестуван в Тайланд, а техническият администратор на сайта на територията на България. Установено е, че администраторът е пребивавал в страната ни повече от месец с микробус с молдовска регистрация и е извършвал престъпна дейност. Той е задържан на връх Ком, област Монтана. 

Акцията е била проведена след близо тригодишно разследване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна