Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради нови доказателства по корупционната афера в община "Младост" отново отложиха отстраняването на Иванчева

| обновено на 05.06.18 в 18:38

Специализираният апелативен съд отложи за втори път решението си по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместника ѝ Биляна Петрова. Причината – нови доказателства по корупционната афера в общината, с които двете искат да се запознаят. 

Доказателствата са 4 тома със специални разузнаватели средства, внесени тази сутрин от държавното обвинение. В материалите от днес е продължението от записаните разговори между Иванчева, Петрова, Дюлгеров и Ваклин, доказващи според прокуратурата как са вървели преговорите за това как може да се реши проблема със забавеното разрешително за строеж в "Младост" на пострадалия бизнесмен. И след като три работни дни двете четоха първата част, поискаха още толкова и за нововнесените, но съдът даде само два и предупреди, че това е последната отсрочка.

Иванчева и Петрова бяха готови с избрани СРС извадки с привкус на политика, натиск и заплаха. 

На предварително подготвените листове с червено се виждаха инициалите Ц.Ц. и Б.Б. (вж. галерията), употребени от хора с инициали В. и Д., разсъждаващи за опасността от това явлението "Иванчева" да се развие и в национален план:

"Б.Б. и Ц.Ц. всички знаем кои са. В. е Ваклин."

Според Биляна Петрова в следващ разговор между В. и Д. имало откровена заплаха:

"Посредникът пита какво ще стане, ако тя не вземе парите, и отговорът е "Ще я разходим на Витоша", следваха "командоси", "бутания".

И трети, в който се говори за оферта от спецпрокуратура за 15 000 лева... Иванчева да я няма.

"Прокуратурата никога не е имала ангажимент към никого да прави нещо в нечий интерес, да взима пари", беше отговорът на прокурора по делото Тихомир Стоев. Той отрече да е срещал инициалите Ц.Ц. и Б.Б. в материалите по делото, но си спомни, че за политици си говорели в записаните разговори Иванчева, Петрова и Дюлгеров:

"Общи разговори. Не са свързани с нещо като "Аз съм близък с този", коментира характера на разговорите прокурор Стоев.

От звуковия файл можете да чуете обобщение по темата на Силвия Великова.


Снимки: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна