Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Константин Илиевски: Радиооркестърът има богат звук и финес

Снимка: delnik.net

На 8 юни от 19.30 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще закрие концертния си сезон под палката на гост-диригента Константин Илиевски. Той живее от дълги години в Словакия, където е учил, ръководи няколко състава, сред които Sinfonietta dell’Arte и камерния ансамбъл Virtuosi dell’Arte. В момента Илиевски работи и с камерния оркестър "Дианополис" - Ямбол.

Радиосимфониците ще представят за първи път Симфоничен прелюд от Антон Брукнер. В програмата ще прозвучат още Концерт за обой и оркестър от Рихард Щраус със солист Иван Данко и Симфония №4 от Густав Малер със солистка Светлина Стоянова - мецосопран.


Словакът Иван Данко е немски възпитаник, от 2001 година е първи обоист на Щутгартската опера, но често е канен да свири и като солист на оркестри. Творбата на Рихард Щраус, която той ще изпълни в петък, ще бъде записана и студийно за фонда на Българското национално радио.

Светлина Стоянова е победителката в престижния конкурс "Нови гласове" (Neue Stimmen) в Германия през 2017 г. Като солист на Детския радиохор Светлина концертира в много европейски и азиатски държави. Възпитаничка е на Кралската консерватория в Глазгоу, Шотландия. От есента на тази година ѝ предстои да стане щатен солист на Виенската държавна опера.

Чуйте повече за програмата в интервюто с диригента Константин Илиевски за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна