Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екологът Георги Стефанов – колко е лесно да се върнем към корените си и към земята

Снимка: Петя Генова

Всички ние си представяме еколозите и членовете на техните организации най-често като сърдити млади хора с вечно насочен пръст към нас, готови веднага да изрекат „А вие защо унищожавате природата“... Не е от тези Георги Стефанов – той е еколог по образование, по душа и по сърце. Повече от 15 години се  занимава с наука, с преподаване на опазване на околната среда, но не в прашна зала, а в селска среда. В крайна сметка е и земеделец, и отделно – отглежда пчели… Както сам казва – дори и името му е свързано със земята – Георги.
В момента Георги е преподавател в Нов български университет и членува в Дунавско-карпатската програма Ве Ве Ес… Сегашният туризъм според него вреди много на природата, но има начини туризмът и туристите естествено, и дори без да го искат, да се превърнат в защитници на природата, при това да се забавляват и си почиват така както и досега. Той  видял това по време на пътуванията си в САЩ, където е обиколил доста места. Тогава, по време на пребиваването си, е бил доста изненадан от съжителството на туристически комплекси на брега на океана с резервати от редки местни растения, пясъци и блата – това е видял в щата Флорида.
Когато се върнал в България Георги Стефанов паралелно с научната си работа, разработил и план за съживяването на родния край на дядовците си, в земите на прадедите му в Чипровци, Чупрене, Бели Мел и други селища наоколо. Всичко, което е направил за близо 15 години, е резултат само на един екоентусиазъм и помощ от студенти, приятели и някои местни хора… разбира се. Лятната академия, т. е. заниманието на десетки млади хора със земеделие и местни занаяти – тази година ще се изнесе в Германия и Франция – с помощта на два техни университета.
Научната работа на Георги е в сферата на алтернативната енергетика и на феномена „климатични промени“, към които е най-добре да се адаптираме и да не си задаваме често излишни въпроси за капризите на времето. Последното над което работи е цялостна стратегия за развитие на икономиката и енергетика именно по повод на климатичните промени. Той смята, че при това природо-географско разнообразие на българската територия е много важно всеки проект, и всяка нова идея да бъде насочено към съответния регион – бил той планински, полски, морски или какъвто и да било друг…
Ето такъв екоентусиаст в XXI в. е Георги Стефанов – той не прилича на онези нестандартни хора, които или летят във въздуха, или обикалят Световния океан. Нестандартното той е намерил в своите приключения в Северозападния край, а там животът на един градски човек е истинско приключение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!