Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броиха 16 млн. евро за ваза, открита на таван

БНР Новини
Продадената порцеланова ваза от ерата на китайския император Цянлун (1711-1799 г.)
Снимка: Ройтерс

Китайска ваза, забравена в продължение на десетилетия на таван във Франция, бе продадена за 16,2 млн. евро на търг на „Сотбис“ днес в Париж, предаде АФП.

Платената сума за изящната порцеланова ваза, направена за император Цянлун (1711-1799 г.-) от династията Цин, надхвърля над 30 пъти очакваните 500 000 евро.

„Това е голяма творба, все едно да откриеш Караваджо“, заяви Оливие Валмие – експерт по азиатското изкуство в аукционната къща.

Вазата, която е в перфектно състояние, е „единственият известен пример в света за такава детайлна изработка“.

Редките порцеланови изделия от периода Цянлун в последните години достигнаха астрономически цени, като през април миналата година изящна купичка бе продадена на търг в Хонконг за $30,4 млн.

Вазата, която е декорирана с идеализирани изображения на елен и жерави, била открита случайно сред десетки други изделия с китайски мотиви – т.нар. шиноазри, на таван в къща във Франция по-рано тази година.

Семейство, живеещо край Париж, я придобило в края на XIX век, но тя лежала забравена в кутия за обувки на тавана в продължение на десетилетия.

„Не харесвахме много тази ваза, също както моите дядо и баба“, заявил собственикът, който се свързал със „Сотбис“ през месец март.

Тя още била в кутия за обувки, когато била представена за оценка на експертите на аукционната къща.

Вазата е купена от млад китайски колекционер, присъствал лично на търга и лично наддавал, което е голяма рядкост. Името му не се съобщава.

Многоцветната ваза с пасторални пейзажи на планини, покрити с мъгла, и борове има и специална марка на владетеля от 6 символа в основата си.

Единствената подобна ваза е показвана в музея „Гиме“ в Париж, макар че тя е без жерави.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна