Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботаническа градина „Борика“, сбъднатата мечта на Ясен Иванов

БНР Новини
18
Ясен в своята сбъдната мечта - ботаническа градина "Борика"
Снимка: Лозина Владимирова

„Първо е природата, после отношението ни към хората около нас и на последно място сме ние“. Преди три години с тази мисъл Ясен Иванов сбъдва голямата си мечта – отваря своя ботаническа градина, която сам поддържа и обогатява. Входът ѝ е точно до сградата на кметството в ихтиманското село Борика. Няма по-подходящ залог за успех от това името ти да означава широколистен дървесен вид и да живееш на място, наречено на иглолистно дърво.

Днес 33-годишният Ясен е събрал върху площ от около 8 декара над 350 вида цветя, дървета и храсти от цял свят. Образованието му – завършил е „Физическа география, ландшафтна екология и опазване на околната среда“ в Софийския университет, му помага в работата в градината, но основна сила и увереност му дава любовта към растенията.

Загърбвайки предизвикателствата на големия град, Ясен постепенно превръща двора на баба си и дядо си в истински цветен рай. В него има чилийски бор – растение, което е оцеляло още от времето на динозаврите; рядко срещани видове, сред които е цветето Кралицата на прерията; отровни растения; две езерца с лилии, рибки, водни кончета и жаби; кошери с пчели; крокодил от шишарки; слънчев часовник от камъчета; хранилки за птици; поетична алея; десетки пеперуди, привлечени от цветята. Върху сравнително малка площ има изобилие от растения и оригинална декорация, които превръщат градината в истински лабиринт от изненади.

С много труд, идеи и търпение Ясен Иванов продължава да развива и разширява мястото, като всичко, което прави и планира, е с много отношение и към растенията, и към посетителите.

Ботаническа градина „Борика“ е отворена за посетители от април до ноември, като желанието на главния ѝ градинар е тя да бъде достъпна целогодишно.

В звуковия файл можете да чуете интервю с Ясен Иванов за предаването „Нощен Хоризонт“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!