Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонският парламент одобри предложение за ратификация на договора за новото име

| обновено на 19.06.18 в 16:07
Снимка: БТА

Парламентът на Македония одобри днес предложение за ратификация на историческото споразумение с Гърция, с което страната променя името си на Република Северна Македония, предаде агенция МИА.

Необходимостта да бъде приет проектокозакон за ратификация на договора бе подкрепена от 69 депутати в 120-местното Собрание, а 40 бяха „против“.

Гласуването по ратификацията на споразумението, с което ще бъде преодоляно още едно препятствие по пътя към окончателното решение на 27-годишния спор с Гърция, се очаква утре, предаде МИА. По-рано имаше нагласата това гласуване да стане до края на днешния ден, отбелязва македонската агенция.

Опозиционната националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ, която е против договора, обяви, че ще бойкотира ратификацията.

Ако договорът бъде одобрен в парламента, най-вероятно президентът Георге Иванов, избран на поста като кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, ще наложи вето в 7-дневен срок, но то може да бъде преодоляно с 61 гласа „за“ в парламента.

Следващата стъпка е референдум в Македония, който бе обещан от премиера Зоран Заев. Ако допитването подкрепи смяната на името, правителството ще трябва да внесе промени в конституцията – ключово искане на Гърция, преди парламентът ѝ да ратифицира споразумението.

Десетки протестираха пред парламента, докато депутатите гласуваха.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени