Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенски ученици създадоха биопестицид, който е безвреден за пчелите

Ученици от Математическата гимназия "Баба Тонка“ в Русе са създали биопестицид, който е безвреден за пчелите и гарантира екологично чисти плодове и зеленчуци. Тази тяхна работа спечели първо място на десетото издание на младежкия предприемачески форум на Junior Achievement, който се проведе в София. Изобретението на русенските младежи ще бъде представено на състезание в Белград, а след това в Брюксел. 

Елена Михайлова, Виктория Пенчева, Михаела Дакова и Виктор Дяков от 10 клас на Математическата гимназия "Баба Тонка“ са новите изгряващи звезди на предприемачеството. Тяхната фирма наистина бе призната от бизнесмени и агрономи за новаторска. Те сами представят идеята и реализирането ѝ:

"Нашият продукт е капсула и е нов вид биопестицид, направен от три прости природни съставки – желатин, вода и етерични масла или билки от различни растения. Използваме етерични масла, защото с техния мирис привличаме пчелите, но отблъскваме вредителите, като така заместваме днешните пестициди, които убиват пчелите и замърсяват по този начин храната. Опазваме пчелите живи. Гледахме едно интервю, в което гребяха с шепи умрели пчели заради тези химични пестициди. Така възникна идеята за създаването на този нов вид биопестицид".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ася Пенчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна