Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията и жандармерията издирват избягал тази сутрин затворник от Ловешкия затвор

| обновено на 21.06.18 в 19:02
Снимка: БГНЕС

Затворник, излежаващ присъда в Ловеч, избяга по време на работа на външен обект. 48-годишният Борис Иванов е изтърпявал наказание за блудство и кражби в затворническото общежитие в града. Издирването на затворника се извършва в района на Ловеч и в него вече се е включила и жандармерията. 

48-годишният затворник Борислав Иванов от Добрич, който е бил на режим в затворническо общежитие в Ловеч, е избягал от работен обект около 10:30 часа тази сутрин. Издирването му вдигна на крак Ловешката полиция, а Министерството на правосъдието даде извънредна пресконференция.

МВР разпространи две снимки на избягалия затворник. Борис Иванов е среден на ръст, с кафяви очи и къса черна коса. На врата си има татуировка – червена целувка. Властите призовават: Който има информация за затворника, да се обади на тел. 112 или във всяко поделение на МВР. Анонимността е гарантирана. Борис Иванов е избягал от затвора в Ловеч. Мъжът е на 48-години, той е среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса.

Ден след като БСП внесе вот на недоверие срещу кабинета по темата "Сигурност", а сред мотивите на социалистите беше и демонстративното бягство от Централния софийски затвор на двама рецидивисти, осъден за блудство и грабежи изчезна по време на работата във външен обект в Ловеч. 

Министерството на правосъдието даде извънредна пресконференция по темата. 

Заместник правосъдният министър Николай Проданов, изпратен да успокои медиите, че не става дума за епидемичен проблем, учуден от медийния интерес увери, че статистиката опровергава заключенията за масово бягство на осъдени.

Бягството на Пелов и Колев стана част от вота на недоверие, който БСП внесе срещу кабинета "Борисов" 3, а днешният случай незабавно отекна в парламента.

БСП поиска министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на правосъдието Цецка Цачева да бъдат изслушани на утрешното заседание на парламента за новия случай на избягал затворник.

Заместникът на Цецка Цачева държеше да разграничи терминологично бягството от охраняван от затвор и отклоняването от външен обект без охрана. Каза че общо 802 са работещите навън осъдени и се обърна към обществото и политиците да кажат трябва ли това да се промени.

Николай Проданов увери, че няма пропуски на охранителите, нито нарушение на процедурата, позволили на седмата година от престоя си в затвора в Ловеч осъденият за блудство и грабежи Борислав Иванов да бъде преместен в общежитие от отворен тип и два дни по-късно да избяга.

Борислав Иванов е лежал в затвора за изтърпяване на 13-годишна присъда за блудство и измами. В затвора е от 2011 година и след като са изтекли седем години от началото на наказанието му, е бил променен режимът му, по думите на заместник правосъдния министър Николай Проданов, напълно по правилата, в по-лек режим и е бил преместен в затворническото общежитие, където от началото на месеца до днес той е бил на работа заедно с още четирима затворници във фирма в покрайнините на Ловеч, която е без външна охрана, но сигналът за бягството е подаден от собственика на фирмата, така че – смята Проданов, няма причини да му се търси отговорност.

Проданов призова случаят да не се драматизира, въпреки че призна, че в процеса на бягството от Централния софийски затвор на Владимир Пелов и Радослав Колев – нещо, което залегна и във вота на недоверие, който внесе БСП срещу правителството, обществото е станало особено чувствително по тази тема. Призова и хората да кажат, а и политиците да вземат решение трябва ли да имат право затворниците да  работят. Самият той беше на мнение, че това е начин за превъзпитание и не бива да бъде променяна тази възможност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени