Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова е готова на оставка в замяна на решаване на проблемите на майките на деца с увреждания

| обновено на 21.06.18 в 19:05
Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова изрази готовност да подаде оставка, ако в замяна бъдат решени проблемите на майките на деца с увреждания. Тя заяви това, след като вчера Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли подготвения от нея законопроект за личната помощ. Манолова аргументира предложението си и с подозренията, че използва протестиращите за лични политически цели. 

Повод за заявеното ѝ намерение е фактът, че Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли законопроекта за личната помощ и подозренията към нея за лични амбиции и "краткосрочни политически цели". 

"Предлагам добронамерена размяна на всички, които са разтревожени от високото доверие в мен и в институцията, и които смятат, че това е проблемът. Предлагам срещу моята оставка те да заявят реална подкрепа и да осигурят гласуване в парламента на законите, които решават проблемите на майките и на хората с увреждания, за личната помощ, за социалните услуги и за хората с увреждания, а и два други закона, които уж се подкрепят от всички, които застанаха срещу майките, а именно Законът за частния фалит и Законът за свръхправомощията на банките".

Манолова е категорична, че сегашната ситуация разделя хората с увреждания: 

"Сегашната ситуация разделя хората с увреждания. От 169 милиона, които се харчат за чужда помощ и за асистентски услуги, реално асистентски услуги, по данни на Социалното министерство, се предоставят на 11 508 души – 169 милиона. За останалите се дават по едни 90 лева, които не стигат за нищо. Тези пари не се харчат целесъобразно, не се харчат честно, не се харчат справедливо. Като човек съм трогната от страданието на майките и от тяхната смелост, така че ще стоя с тях докрай и по този начин се надявам да мотивирам всички, които се притесняват от мен, да решат проблема на майките".

По рано президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че протестиращите майки на деца с увреждания са "драматично подведени" от омбудсмана Мая Манолова, заради увереността ѝ, че Законът за личната помощ ще реши техните проблеми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна