Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ запази британската лихва без промяна в 0,5%, но трима от банкерите гласуваха за незабавно повишение

Английската централна банка (АЦБ) запази очаквано основната си лихва на ниво от 0,5%, но трима от членовете на банката гласуваха за нейно незабавно увеличение с 0,25%.

За разлика от предходните заседания, днешното решение за запазване на основната лихва на ниво от 0,5% беше взето с 6 срещу 3 гласа, а не със 7 срещу 2 гласа, тъй като към представителите на банката Йън Маккафърти и Майкъл Сондърс се присъедини и главният икономисти на АЦБ Андрю Халдейн в настояването за повишаване на лихвената ставка до 0,75%. Тримата членове на Комитета за парична политика на АЦБ подкрепиха тезата си с факта, че има риск за по-силно от прогнозите увеличаване на заплатите и респективно на инфлацията в страната.

АЦБ отново реши да остави без промяна размера на програмата за покупки на държавни облигации за 435 млрд. паунда, както и размера на програмата за покупки на корпоративни облигации за 10 млрд. британски лири, но в същото време представи нови насоки по отношение на това, кога ще започне да продава притежаваните от нея британски дългови книжа.

Централната банка посочи, че ще започне да намалява натрупаните от нея финансови активи, когато основната лихва достигне ниво от 1,5%, докато предишната ѝ прогноза беше, че ще стартира продажба на притежаваните от нея облигации, когато лихва достигне 2,0%.

Резултатите от днешното заседание на АЦБ сякаш подсказват, че централната банка ще повиши основната си лихвена ставка още на следващото заседание през август. Това допринесе за силен отскок на британската лира с 0,4% към двудневен връх от 1,3227 долара, след като преди края на заседанието паундът се търгуваше в ново 7-месечно дъно около 1,3102 нивото. Еврото пък се понижава с 0,6% към 6-дневно дъно от 0,8725 паунда с поглед към неговото бившо дъно от 15-и юни около 0,8718 британски лири (най-ниско ниво от края на месец май насам).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!