Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите на НИМХ прекратяват ефективните си протести, но остават в стачна готовност

Проф. Христомир Брънзов: Синоптиците във Варна вече не могат да покриват 24-часови дежурства

| обновено на 21.06.18 в 18:06
Снимка: БГНЕС

Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология прекратяват ефективните си протести, но остават в стачна готовност. Това стана ясно след среща на просветния министър Красимир Вълчев с ръководствата на БАН и института. 

Председателят на Академията Юлиан Ревалски увери, че парите за заплати и допълнителен труд на метеоролозите са осигурени до края на годината. 

Министър Вълчев посочи, че ще предложи промяна в Закона за БАН, с която парите за Академията да бъдат разпределени по дейности. Така средствата за института ще бъдат обособени на отделен ред в бюджета на БАН, както поискаха по-рано днес протестиращите:

"Надяваме се, че като имаме съгласие всички страни, ще бъде приета (промяната в Закона за БАН - бел.ред.). Никой досега не е казал, че не е съгласен. Говорим за дейности. Дейността по хидрометеорологично обслужване е обособена в един институт. Това на практика ще бъде ред за този институт, въпреки че бюджетът ще бъде определен по дейности".

Синоптиците във Варна вече не могат да покриват 24-часови дежурства. За това информира професор Христомир Брънзов, директор на НИМХ към БАН.

В интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" проф. Брънзов поясни какви са проблемите, пред които са изправени служителите в НИМХ към БАН:

"В момента ние имаме 910 пункта за измерване на територията на цялата страна, като през 1980 година те са били 2153. Сега са намалели, не защото са излишни, а защото са се самозакрили. В момента при нас работят 1280 човека, но 724 са щатните бройки. Това е така, защото няколко човека са назначени на една щатна бройка. Нашите климатични наблюдатели получават между 50 и 100 лева на месец. Поради тази причина в момента това са възрастни хора. Ние сме принудени да закрием станцията, защото никой млад човек няма да дойде да работи за 100 лева на месец. Хората ни са малко, особено висококвалифицираните специалисти. Синоптиците във Варна вече не могат покриват 24-часови дежурства, а синоптиците в София вече са на ръба на 150 часа извънреден труд, който е максимално допустимият по Кодекса на труда. В скоро време няма да могат да попълват графика, за да работят на 24 часа".

Цялото интервю с професор Христомир Брънзов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна