Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робин Хугенот-Ноел: Размерът на вноските за бюджета на еврозоната ще бъде сериозно предизвикателство

| обновено на 23.06.18 в 10:00

Размерът на вноските за общия бюджет на еврозоната ще бъде най-сериозното предизвикателство пред създаването му, заяви за "Събота 150"  Робин Хугенот-Ноел от Центъра за Европейска политика в Брюксел. По думите му най-важната функция на общия бюджет ще бъде възможността да се реагира по-адекватно при финансова криза:

"Интересно е да видим първо как бяха обвързани темите за реформата на европейския валутен съюз и за справянето с миграционния проблем, отбраната и сигурността. Мисля, че това е много важно, защото увеличава възможностите да се постигне консенсус и поставя дискусиите в много по-широк контекст. Най-вероятно до около година ще бъде постигната договорка по пакета реформи на еврозоната, което е изключително важно. Тези дискусии трябва да вървят заедно с по-големия въпрос за бъдещето на Европа. Ето защо смятам, че консенсусът между Макрон и Меркел е много позитивна новина, която дори постави малко по-амбициозни цели от очакваното. По отношение на съдържанието на предложените реформи, мисля, че беше отправено много позитивно послание". 

Ако се говори за общ бюджет на еврозоната, най-важната му функция ще бъде да стабилизира ситуацията в дадена държава в случай на криза. Към момента това липсва в еврозоната от фискална гледна точка, а сега се говори за извънреден фонд. Става дума за определена сума пари, която да може да се използва веднага, когато има нужда от нея. Това ще бъде много важно и за стабилизиране на пазарите, които веднага реагират дори при потенциална заплаха за криза в някоя държава, каза той. Според него някои от лидерите се опасяват, че създаването на общ бюджет на еврозоната може да доведе до допълнителни разходи за националните бюджети.

„Мисля обаче, че Германия го обясни много ясно - това са едни пари, които се събират от всички държави в еврозоната и с тях се реагира при ситуация на шок, който би ударил цялата еврозоната. Това е в общ интерес на всички, на Холандия – също“. 

Подробностите можете да чуете в звуковия файл от интервюто на Марта Младенова с Робин Хугенот-Ноел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени