Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Париж отваря врати институт "Джакомети"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светло ателие, библиотека, орнаменти в стил ар деко - институт "Джакомети", посветен на творчеството на известния швейцарски скулптор, ще отвори врати във вторник в парижкия квартал Монпарнас, предаде Франс прес.

"Става въпрос за най-голямата колекция с творби от този художник в света - 350 гипсови скулптури, 90 картини, 2000 рисунки и 2000 графики, много снимки и документи. Искаме също посетителят да почувства, че е попаднал в среда, в която може да остане насаме с дадена творба", разказа директорът на института Катрин Грение. Затова е било решено посещенията да се резервират предварително през интернет. "В Париж има много музеи - поясни Грение. - В случая приложихме нова формула. Едва ли е за предпочитане да се редиш един час на опашка или да попаднеш в претъпкана зала, за да съзерцаваш произведение на изкуството.

" Новият институт се помещава в сградата в стил ар деко на бивш частен хотел на декоратора Пол Фоло, която се намира недалеч от ателието, в което 40 години е работил Джакомети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна