Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи турски политици вече дадоха своя вот в президентските и парламентарни избори

Мухарем Индже
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм и основният съперник на действащия президент Мухарем Индже гласуваха на провеждащите се в страната първи избори след опита за преврат и промените в конституцията, въвеждащи президентска система.
Премиерът Йълдъръм гласува в Измир. Бинали Йълдъръм е последният министър-председател, тъй като с въвеждането на новата система този пост отпада и президентът ще бъде глава и на правителството.
Мухарем Индже упражни правото си на глас в присъствието на роднини и приятели в родната си област Ялова. Очаква се в истанбулския квартал „Юскюдар“ да подаде гласа си и президентът Реджеп Ердоган. В мегаполиса пусна бюлетината си и кандидатът за президент Мерал Акшенер, в града гласува и друг претендент за поста държавен глава - Догу Перинчек. Акшенер е бивш вътрешен министър, която се отцепи от Партията на националистическото действия заради съюза ѝ с управляващите и основа собствена формация – Добрата партия. Перинчек е ляв националист, лидер на партията „Ватан“.
От кандидатите за президент Темел Карамоллаоглу ще гласува в столицата. Той е опитен политик с проислямски възгледи, водач на Партията на щастието.
Кюрдският лидер Селяхаттин Демирташ ще гласува в затвора в Одрин, откъдето и водеше кампанията си по интернет. Той е задържан там, докато текат процеси срещу него.
В Анкара вече гласува и председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу.
В надпреварата за парламента се състезават 8 партии. Сред тях са 2 коалиции – съюзът на управляващата Партия на справедливостта и развитието с Партията на националистическото действие и опозиционният алианс на Народнорепубликанската, Добрата и Партията на щастието. За доверието на избирателите самостоятелно се борят прокюрдската Демократична партия на народите, партията „Ватан“ и малката консервативна кюрдска „Хюда Пар“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!