Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чорич победи Федерер и върна Надал на върха

Борна Чорич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хърватинът Борна Чорич спечели титлата от турнира на трева в Хале, Германия, който е от категория АТР 500.

На финала той победи водача в схемата Роджър Федерер със 7:6(6), 3:6, 6:2 след повече от два часа игра. Така Чорич попречи на швейцареца да спечели за десети път състезаниието. Загубата означа, че утре Рафаел Надал отново ще се върне на върха на световната ранглиста за сметка на Маестрото..

В първия сет Федерер стигна до единствената точка за пробив в 11-ия гейм, но борбеният хърватин се спаси, след като минаващият удар на Маестрото срещна лентата на мрежата. В тайбрека швейцарецът поведе с 6:4 точки, но Чорич не се предаде. Той спечели следващите четири разигравания, а с това и сета.

Федерер имаше точка за пробив в четвъртия гейм на следващата част, но пак не успя да я реализира.В шестия 21-годишният хърватин отрази още един брейкбол с отличен сервис. Световният номер едно най-сетне проби за 5:3. Той поведе с 40:15 и успя след грешка на Чорич на мрежата. След това 36-годишният Роджър затвори сета с гейм на нула.

Хърватинът дочака своя момент и направи брейк за 4:2 след бекхенд в аут на съперника. В осмия гейм швейцарецът спаси шампионска точки с отлично воле. Но при втората Чорич ликува, след като Федерер прати топката в мрежата.

За Борна Чорич това е втора титла в кариерата след успеха в Маракеш на клей миналата година. Успехът ще изкачи тенисиста от Загреб до върховото за него 21-о място в световната ранглиста.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!