Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва новият археологически сезон на Перперикон

| обновено на 25.06.18 в 11:12
Перперикон
Снимка: БГНЕС

Археологическите разкопки на Перперикон край Кърджали и Мисионис до Търговище се подновяват от днес, съобщи ръководителят на двата екипа проф. Николай Овчаров. И на двата обекта ще се работи до средата на септември.

"Вече две години подред ние работим в южния квартал на Перперикон. Става дума за огромни квартали, така че той ще се копае 15-16 години поне, за да може да бъде цялостно разкрит.  И тази година вече планираме да свържем южния квартал, разкопаното от него до този момент, с двореца-светилище съответно с Акропола."

Проф. Николай Овчаров уточни, че за разкопките на Перперикон са предвидени 250 хиляди лева, а за тези в средновековния град Мисионис - 150 хиляди.

Новият археологически сезон на Перперикон ще продължи до средата на септември. Ще участват над 100 работници от близките села, ще се проучва районът на запад от двореца - светилище. Учените се надяват да попаднат на комплекси от представителни сгради, развивали се извън крепостните стени. Това е 18-ата поред археологическа експедиция на Перперикон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени