Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисунки на какаду от XIII век преосмислят търговията с Австралия

Изображение на какаду в европейски ръкопис от XIII век и снимка на истинската птица
Снимка: Библиотека на Ватикана

Рисунки на австралийско какаду, открити по страниците на европейски ръкопис от XIII век, предполагат, че търговията с Австралия е процъфтявала още тогава, предаде АФП.

Четири изображения на бяло какаду на страниците на „Изкуството в лова на птици“ на Фридрих II Хоенщауфен – император на Свещената Римска империя и крал на Сицилия, са датирани за периода 1241-1248 г. и се съхраняват в библиотеката на Ватикана.

Цветните рисунки са по-ранни с около 250 години от смятаното досега най-старо изображение на птицата в картина „Мадона дела Виториа“ на Андреа Мантеня от 1496 г.

Учени, изследващи ръкописа, стигнали до извода, че са изобразени женско какаду тритон или един от трите подвида жълтокачулато какаду.

Това означава, че птиците са от Северна Австралия, Нова Гвинея или Индонезия. И принципно показва, че търговия със Северна Австралия е имало по-рано от смятаното досега.

"Фактът, че какаду е достигнало Сицилия през XIII век, показва, че търговците, въртели търговия със Северна Австралия, са били част от мрежа, достигаща до Близкия изток и още по на запад“, заяви изследователката Хедър Далтън от Университета на Мелбърн.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна