Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луис де Гиндос от ЕЦБ: Здравият растеж на еврозоната ще повиши инфлацията в региона

Луис де Гиндос от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврозоната остава на пътя на солиден и широкообхватен растеж, засилвайки по този начин увереността, че инфлацията ще продължава да се повишава, заяви във вторник вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гуиндос в първата си реч след встъпването в длъжност на 1-ви юни, съобщава Ройтерс.

"Рискът от влошаване на икономическите перспективи се дължи на заплахата от засилен протекционизъм, повишаване на цените на петрола и влиянието му върху инфлацията и глобалния растеж, както и много високи нива на дълга в световен план", посочи той, повтаряйки до голяма степен политическата декларация на ЕЦБ след нейното заседание на 14-ти юни.

Луис Де Гиндос добави, че относително безмълвната реакция на финансовите пазари след юнската среща на централната банка показва, че инвеститорите считат, че политическата позиция на ЕЦБ е подходяща.

По-рано този месец Европейската централна банка взе решение да прекрати покупките на еврооблигации до края на годината, но и да запази непроменени основните си лихвени ставки поне до края на лятото на 2019-а година.

"Паричната политика ще бъде стабилно направлявана от перспективата за ценова стабилност и нашата позиция ще се развива в зависимост от постъпващите данни и по подходящ с течение на времето начин", добави де Гиндос.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени