Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наръчникът „Огледала“ дава конкретни съвети за справяне с негативните стереотипи в отношението към ромите

Снимка: Радио ВИДИН

Фондациите „Работилница за граждански инициативи“ и „Младеново“ издадоха наръчник на Съвет на Европа за борба срещу антициганизма чрез образование по човешки права. Той съдържа богата информация за ромската култура и историята на ромите в Европа, както и конкретни съвети за справяне с негативните стереотипи в отношението към това малцинство. Наръчникът е наречен „Огледала“.

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Миленко Миленков, председател на Фондация „Младеново“ заяви, че името е избрано, за да подсказва, че промяната започва от нас самите: „Когато говорим за някакъв вид човешки права, било то за малцинствена група, винаги промяната трябва да започва от нас, от огледалото, от отделния човек“.

Наръчникът е предназначен за младежки лидери, за организации, които работят за младежко развитие, и за учители. В него има упражнения и активности. Той е наличен безплатно на сайта на организацията:

„Това е един инструмент, с който от една страна учителите, а от друга страна младежки лидери да повишат чувствителността спрямо проблемите с ромите“.

Ромската интеграция ще се случи тогава, когато не се гледа на ромите като на отделна част от обществото, като на отделна група, която трябва да бъде разглеждана специално. Трябва да се гледа на ромския квартал като всеки друг квартал от града. Интеграционните политики ще се случат тогава, когато се уеднаквят моделите“, посочи още Миленко Миленков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна