Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ ще внесе спешна промяна в Закона за интеграция на хората с увреждания

Снимка: БГНЕС


Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе спешна промяна в Закона за интеграция на хората с увреждания за решаване на проблема с интеграционните добавки. Това стана ясно на заседание на парламентарната социална комисия. Това се налага заради решение на Върховния административен съд за отмяна на разпоредби от правилника за прилагане на закона. Отменените разпоредби предвиждат размерът на тези добавки да бъде процент от гарантирания минимален доход.

Социалният министър Бисер Петков беше изслушан на заседанието на комисията. Той обясни, в какво ще се състои предлаганата законодателна промяна:

"За да не се допусне прекъсване на изплащането на итеграционни добавки, което би породило сериозно социално напрежение, тези текстове в правилника за прилагането на Закона, които съдът е отменил като незаконосъобразни, т.е. противоречащи на Закона, да бъдат уредени по приблизително сходен начин в Закона за интеграция на хората с увреждания, за да може да се осигури непрекъснатостта на изплащането на интеграционните добавки".

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна