Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната купа по футбол ще повиши британското потребление, прогнозира Андрю Халдън от АЦБ

Главният икономист на Английската централна банка Андрю Халдън цитира доброто представянето на Англия на Световното първенство по футбол като една от причините той да е настоявал за повишаване на британската лихва на последното заседание през миналата седмица, съобщава "Уолстрий джърнъл".

Андрю Халдън заяви в реч в Лондон, че потребителските разходи във Великобритания се възстановяват след слабото първо тримесечие и би трябвало да продължат да се повишават през настоящата година с оглед на ускоряване на ръста на заплатите.

Той също така отбеляза, че ако английският футболен отбор продължава да се представя добре на Световното първенство в Русия, това вероятно ще подкрепи допълнително потребителският дух.

"Без да се опитваме да изкушаваме съдбата, неотдавнашният спортен успех на Англия на футболния терен и на игрището за крикет вероятно подобри допълнително усещането сред англичаните, подкрепяйки по-доброто потребление", посочи главният икономист на АЦБ.

Трябва да се има предвид, че Андрю Халдън беше един от тримата служители на деветчленния Комитет за парична политика на АЦБ, които гласуваха на заседанието през миналата седмица за увеличаване на основния лихвен процент с 0,25% до ниво от 0,75%, разчитайки, че това ще върне годишната инфлация към целевото ниво от 2 на сто.

Мнозинството членове  на банката, включително нейният шеф Марк Карни, обаче предпочетоха да изчакат, за да видят като ще се представи британската икономика през лятото.

Андрю Халдън заяви, че очаква ръстът на заплатите в Обединеното кралство да се ускори през следващите месеци след края на периода на замразяване на заплатите в публичния сектор, добавяйки по този начин към съществуващия инфлационен натиск.

До сега английският национален отбор по футбол успя да победи Панама и Тунис в груповата фаза на Световната купа в Русия, гарантирайки си място в директната елиминация. На последното световно първенство през 2014-а година в Бразилия англичаните се провалиха още в груповата фаза. Довечера Англия ще се изправи срещу Белгия в пряк двубой за първото място в групата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна