Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камбаните на новостроящия се храм в Габрово бяха тържествено осветени

Снимка: архив

Камбаните на новостроящия се храм в Габрово бяха тържествено осветени и от утре ще огласят квартал "Младост". В района няма църква и божият дом ще събира жителите на най-гъсто населените квартали в града. 

Завършен е грубият строеж на новия храм срещу училище "Св. св. Кирил и Методий" в Габрово. Днес след освещаването и издигането на четирите църковни камбани, звънът им ще оглася квартал "Младост" и околността сутрин и вечер.

Очаква се след година и половина новият храм, посветен на всички габровски светии, да бъде завършен изцяло. Досега в строителството му са вложени около 660 хиляди лева. Почти половин милион са събрани от дарения, останалите средства са отпуснати от държавата. За вътрешното оформление са нужни още триста хиляди лева, посочва архиерейският наместник отец Руслан Личев: 

"Ще разчитаме на още подкрепа. Дотук успяхме да стигнем с градежа, смятам, че ще се справим и с довършването на храма".

"1500 квадрата е разгърнатата застроена площ на новия храм с капацитет 500 посетители", отбелязва Христо Паргов от строителната фирма-изпълнител и добави: "Заслужава си човек да направи една църква в края на живота си".

"Макар храмът да не е завършен, богослужението започва със звъна на камбаните, защото той е гласът на Бога тук на земята", каза пред събралите се на празника отец Руслан Личев. Камбаните, изработени в Гърция, ще бъдат задвижвани не от човешка ръка, а по електронен път.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!