Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паяци използват статично електричество, за да летят

Статичното електричество е достатъчно, за да могат да летят някои паяци, но учените смятат, че те използват и вятъра.
Снимка: Списание Current Biology

Феноменът, свързан с паяци, които летят, падат от небето или се реят като балони с горещ въздух на разстояние стотици километри, намери ново обяснение, предаде БТА.

Причината е в статичното електричество във въздуха, което изглежда захваща една с друга копринените нишки на паяците, съобщи АФП, цитирайки резултати от ново проучване.  

Пътувания на паяци по въздуха са наблюдавани отдавна - Чарлз Дарвин ги описва в дневника си през XX век.

Една от изследваните хипотези бе, че паяците изтъкават много фини нишки, които ветрове отнасят на големи разстояния и на височина няколко километра. Това бе описано от учения Мунсун Чо в списанието PLoS Biology.

Другата хипотеза бе свързана със статичното електричество в атмосферата, което изправя косата ти, след като си потъркал топка във вълнения си пуловер. Дали нишките на паяците не са подложени на същия ефект?

Това се опитали да установят учени от университета в Бристол, Англия. В кутия те създали различна от заобикалящия въздух атмосфера без електрично поле. След това създали свое електрично поле, което можели да включат и изключат. Във вътрешността му поставили паяче Erigone с размери няколко милиметра. „Тези паячета са като астронавти и летят дори в напреднала възраст“, заяви ръководителката на изследването Ерика Морли.

След това учените наблюдавали онова, което други преди тях са констатирали - паячето се изправя върху крачетата си, повдига коремчето си и изтъкава нишки, преди за частица от секундата да отлети сякаш е отнесено от бързо движещ се балон с горещ въздух. Когато електричното поле е изключено, паячето пада на земята.

Учените заключили, че електричните сили са достатъчни, за да накарат паяци да летят. Авторите на изследването обаче смятат, че за целта паяците се възползват едновременно от вятъра и статичното електричество. 

Резултатите от изследването са публикувани в списание Current Biology.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна