Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица след наводненията в Етрополе продължават да постъпват сигнали

Снимка: БГНЕС

Седмица след пороя, който предизвика бедствено положение в Етрополе и близките села, в общината продължават да постъпват сигнали за разрушени инфраструктура и засегнати имоти. Щетите все още не са изчислени.

Етрополе посреща със затлачен мост на входа и купчини кал и тиня по улиците. След бедствието в района вали почти всеки ден, а река Малък Искър продължава да тече пълноводна и да влачи камъни, дървета и всякакви боклуци.

Продължава разчистването в най-пострадалите участъци, а сигналите за поражения в общината не спират, каза зам.-кметът Стефан Борисов.

Работи се по възстановяването на отнесен от пороя път в село Рибарица. В Етрополе багер прокопава дъното на реката, за да се върне водата в старото си корито и да се избегнат нови наводнения на околните къщи.

Пречиствателната станция в Етрополе е наводнена и все още не работи, а каналите се изливат в реката. В най-пострадалото от бедствието село Лъга водата е отнесла 300 метра водопровод. От пороя се е активизирало свлачище в планината и тонове пръст и дървета са се срутили в близките ниви. Цяла седмица селото е без вода и хората не могат да изчистят калта от домовете си.

Месеци са нужни ситуацията да се нормализира. Необходими са много средства, а общината не може да се справи без подкрепата на държавата, каза зам.-кметът Стефан Борисов.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна