Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха най-древния биологичен пигмент, той е светлорозов

Лаборантката Джанет Хоуп от Австралийския национален университет държи епруветка с разтворени фосили на древна бактерия, за които се смята, че съдържат най-стария откриван досега биологичен пигмент.
Снимка: Австралийски национален университет

Учени обявиха, че са открили най-стария оцелял биологичен пигмент в света в древни скали под пустинята Сахара, съобщи Би Би Си.

Цветът във фосилизирани молекули в скали на 1,1 млрд. години е светлорозов, но в концентрирана форма варира от кървавочервен до пурпурен. Пигментът се произвеждал от древни морски цианобактерии.

Учените смятат, че въпросните пигменти са най-древният биологичен цвят – по-древни са с над половин милиард години в сравнение с предишните подобни находки.

„Светлорозовите пигменти са молекулярни фосили от хлорофила, който бил произведен от древни фотосинтезиращи организми в отдавна изчезнал от лицето на планетата океан“, заяви Нур Гюнели от Австралийския национален университет.

Учените разтрошили скалите на над 1 милиард години, открити на голяма дълбочина под пустинята Сахара в Мавритания. От направените на прах древните морски черни глинести шисти извлекли и анализирали молекули от древни организми. Резултатите показали, че биологичният пигмент варира от кървавочервено до пурпурно в концентрирания си вид и до светлорозово, когато е разводнен.

„Прецизният анализ на древните пигменти потвърди, че малките цианобактерии са доминирали в основата на хранителната верига в океаните преди 1 милиард години" – отбеляза Гюнели. "Това обяснява защо по онова време не е имало животни".

Скалите били предоставени на учени от университета от петролна компания, която търсела петролни залежи в Сахара преди около 10 години.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, посочва БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!