Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадската централна банка повиши основната си лихва до 1,5%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Централната банка на Канада (КЦБ) повиши референтния си лихвен процент с четвърт процентни пункта до 1,50% в отговор на солидните икономически данни и очакванията, че износът и бизнес инвестициите ще продължават да нарастват.

Централната банка заяви, че би било оправдано по-нататъшно повишаване на лихвените ставки, но в същото време предупреди, че нарастващо търговско напрежение със САЩ може да има по-голямо негативно отражение върху инвестициите и износа, отколкото се очакваше преди това.

Трябва да се има предвид, че преговорите за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) спряха по-рано тази година, а Канада въведе по-рано този месец ответни мита върху вноса на американски стоки в отговор на повишените от Вашингтон митнически тарифи за вноса в САЩ на стомана и на алуминий.

"Докато се очаква инвестициите и търговията в нашата страна да продължават да нарастват, тяхната експанзия може да се ограничи от американските тарифи, които бяха наскоро наложени върху вноса в САЩ на канадска стомана и алуминий, както и с оглед на несигурността около търговските политики в световен план", се посочва в доклад на централната банка, който беше публикуван съвместно с решението за затягане на лихвите.

Днешното решение на КЦБ беше очаквано от мнозинството участници на финансовите пазари, като това представлява четвъртото повишение на канадската лихва от юли 2017-а година насам.

В същото време КЦБ повиши своите прогнози за растежа на БВП на Канада през второто тримесечие на годината до 2,8% от априлската прогноза за експанзия от 2,5%, визирайки по-силното от очакваното икономически представяне в САЩ. Според Канадската централна банка инфлацията в страната се очаква да нарасне до около 2,5% преди да отслабне към 2,0% до втората половина на 2019-а година, докато растежът на заплащането на труда ще бъде около 2,3%.

Централната банка прогнозира, че канадската икономика ще се разшири средно с около 2% през всяка една от следващите две години, отбелязвайки, че износът ще продължава да бъде подкрепен от силното глобално търсене и от по-високите цени на суровините.

"Канадският долар все още е по-слаб, отразявайки общото засилване на американския долар и опасенията, свързани с търговските спорове", отбеляза централната банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!