Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстева: Ясната собственост на медиите означава максимална превенция на фалшиви новини и защита на журналистите

Снимка: БГНЕС

„Целта на промените в Закона за задължително деклариране на собствеността на печатни и други произведения е осветяване на действителната собственост на медиите – един феномен, който замърсява информационната среда, че дава възможност за злоупотреба с влиянието на медиите, със злоупотреба на доверието на потребителите, потенциал за нарушаване на националната сигурност, защото силата, която една медия притежава, включително и тази да създаде паническа ситуация, трябва да е свързана със съответна отговорност, а тази отговорност се носи при условията на ясна собственост. Това цели закона - ясната собственост означава максимална превенция на фалшиви новини, включително и защита на журналистите, които работят в тези медии“. Това каза депутатът от ДПС Велислава Кръстева в интервю за предаването „12+3“.

„Тези текстове не се занимават с правата на журналистите, но косвено са свързани с гарантирането на свободата на словото", обясни тя.

Кръстева уточни, че законът ще задължава и деклариране всички видове приходите на медиите:

„Предвиждаме деклариране на собственост, деклариране на управляващи, освен действителни собственици, деклариране на всички приходи, които са различни от присъщите за медиите приходи от реклама и от създаването на медиен продукт и съдържание, деклариране на грантове, на средствата от държавен и общински бюджет и бюджет от европейско финансиране, кредити. Това обаче дава възможност за прозрачност, за носене на отговорност“.

В закона е предвидено декларациите да се публикуват в сайта на Министерството на културата. Санкциите за невярно съдържание ще се издават от служителите на министерството. Проверките на кредити и други обстоятелства, свързани с финансиране ще бъдат извършвани от Сметната палата. Анализът на пазар, разпределението и съответно санкционирането в случай на монополно положение ще се  разглеждат в Комисията за защита на конкуренцията.

„Този закон не цели да разпределя финанси, да определя големите на грантови организации към кого да насочват своето финансиране. Цели прозрачност, публичност, събиране на информацията и предоставянето й“, обобщи Кръстева.

Още през септември законът трябва да влезе на второ четене в пленарна зала, каза депутатът и добави:

„Имаме подкрепата и уверенията на голяма част от колегите. БСП ме изненадаха, изразявайки точно този тип резерви. В зала на второ четене ще получим подкрепа. Ние като общество имаме нужда от този закон.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!