Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На фото-сафари по мистичните пътеки на дивите коне в Източни Родопи

БНР Новини
Снимка: statuswild.eu

Има места в Източни Родопи, из които препускат диви коне от породата „коник“. Силни, диви, независими, свободни, те носят едновременно мистика и реалност. Откъде се появяват? – На полски език думата „коник“ означава малко конче. Идеята тръгва от полски проект, започнал още през 1936 г. за възстановяване на древния евразийски див кон тарпан, изчезнал окончателно през 19-и век от земите в Европа. Възстановяването на дивите коне като естествени обитатели на природата е дълъг процес. Сега по света конете от този тип са около 4000, като половината от тях са в Холандия.

През 2009 г. започва проект у нас, наречен „Новото тракийско злато“. От Холандия през 2011 г. за пръв път у нас са докарани 12 полски коника, които са пуснати на свобода в Източните Родопи. Заради добрите резултати от адаптацията на животните, две години по-късно тук е заселена нова група от 40 екземпляра. Те вече са напълно приспособени към живота си в дивата природа, оцеляват в горещото и сухо лято, преживяват студ и дебели снегове, оцеляват и при атаки на хищници.В момента при местността Бойник и край изоставеното село Сбор, Крумовградско обитават около 70 такива коня, като тази пролет има попълнение от 16 родени млади кончета.

Защо наличието на свободно живеещи диви коне е важно? – Това е правилният начин за поддържане на равновесието, казват специалистите. Когато няма тревопасни животни, короните на дърветата се сплитат, тревата става висока. Конете имат ключова роля за връзките в екосистемата между влечуги, насекоми, птици и всякакви горски обитатели. Доказано е, че тревопасните животни не са конкуренция помежду си. Колкото повече тревопасни има, толкова повече се увеличава и площта на тревата. Районът на Родопите осигурява достатъчно храна и вода за конете и те се приспособяват много добре.

Екоексперти от Холандия предлагат конете да получат официален статут на диви животни, утвърден от българската администрация. С това страната ни може да стане първата, дала статут „Див“ за конете в природата.

Дивите красавци на Източни Родопи привличат туристи-ценители. Има места за отсядане - в село Нановица, Момчилград, в ловния резерват Студен кладенец... Гостите пристигат специално за фото-сафари. Истинска наслада е да запечаташ чрез обектива великолепното живо богатство на планината.
Екоексперти от Холандия предлагат конете да получат официален статут на диви животни, утвърден от българската администрация. С това страната ни може да стане първата, дала статут „Див“ за конете в природата.

Снимка: statuswild.eu

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от