Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 181 години от рождението на Васил Левски

| обновено на 18.07.18 в 17:03
Снимка: БГНЕС
България отбелязва днес 181 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово. Тази сутрин в храма "Свети Николай" беше отслужена литургия, след което присъстващите поднесоха венци и цветя в знак на преклонение на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. С литийно шествие карловци и гостите на града се оправиха към площад "20-и юли", където бяха издигнати знамената на България и Карлово и беше отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му. Там бяха и участниците в Националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски". Те казаха:
 

"Той е една от най-светлите личности в нашата история. Нося го в сърцето си".

"В планината се чувстваме свободни, а той това е искал".

"През планината минават мислите през какво е минал той, какво се е случвало, трудностите, които е преминал. Най-важното е да запазим традицията и това да продължава".

В Националния музей "Васил Левски" е предвидена специална програма. И тази година сред посетителите на музея ще са и родственици на Апостола. За Цветана Ветренска това винаги е много вълнуващ момент:

"18-и юли е голям празник – денят, в който се е родил най-великият син на България. Неговият роден дом считаме за наш роден дом, тъй като най-дълго нашата прабаба София е живяла там заедно с баба си Гина. За нас е необходимост да се докоснем до това свято място".

18 юли е ден за преклонение и в семейството на пловдивчанката Цветана Ветренска. Тя е родственица на Васил Левски по майчина линия и както всяка година и тази е в Карлово:

"За нас това е голям празник – деня, в който се е родил най-великият син на България. Винаги на този ден отиваме в Карлово, в неговия роден дом, който считаме и за наш роден дом, тъй като най-дълго нашата прабаба София е живяла там заедно с баба си Гина. За нас е необходимост да се докоснем до това свято място – там, където той е отраснал. Неговите невероятни качества са не само генетично заложени, огромно значение има и семейството. Бащата рано си отива - Левски е едва на 14 години, затова огромно влияние върху изграждането му като характер, като безстрашен човек оказва баба Гина, неговата майка".

По традиция вечерта ще бъде изнесено с войнски почести знамето на Карловския революционен комитет, след което ще започне тържественият митинг-заря.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приеме почетния строй на представителни части от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово. Церемонията, с начален час 21.00 ч., ще бъде предавана пряко по Българското национално радио от площад "Васил Левски".

БТАГодишнината беше отбелязана и пред паметниците на Васил Левски в Ловеч и Къкринското ханче. Проведе се гражданско поклонение пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче, където той е заловен. Там е създаден и първият музей, посветен на живота и делото на Васил Левски.

С поднасяне на венци и цветя в знак на признателност и минута мълчание, жители на ловешкото село Къкрина и официални гости се поклониха пред паметта на Апостола. Те казаха:

"Втори няма като него". "Идол за цялата държава". "Левски е знаме за българския народ". "За мене е светиня. Радвам се и се гордея, че съм българка". "Единственият човек, който заслужава уважение". "Това е една личност, която никога, докато съм жива, няма да забравя". "Нещо, което днес не може да се намери".

Тържествената церемония по повод 181-годишнината от рождението на Васил Левски е от 18 часа пред паметника му в Ловеч. Преди това в църквата "Успение Богородично" ще бъде отслужена панихида за Апостола.

На сцената на Средновековната крепост "Хисаря" е предвиден концерт-спектакъл на старозагорската трупа "Танцът на вятъра". Входът е свободен. През целия ден ще е безплатно и посещението на музея "Васил Левски", където се съхраняват най-много лични вещи на Апостола.

От звуковия файл можете да чуете цяото интервю на Кремена Данева с пловдивчанката Цветана Ветренска, родственица на Васил Левски по майчина линия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени