Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Куманов: Не трябва да се коригират речни корита, дигите не вършат работа

Снимка: БГНЕС

Не трябва да се коригират речни корита, дигите не вършат работа. Това заяви днес в предаването „Преди всички“ инж. Димитър Куманов от сдружение „Балканка“.

По думите му в рамките на населените места трябва да се изградят подпорни стени, така че да не се заливат къщите на хората.

Куманов посочи какви са модерните решения в тази посока: „Първо - заливаеми площи, те трябва да се пазят и да се създават. Това са площи, които ще задържат много голямо количество дъжд. Те могат така да се направят, че когато реката излезе, да залива там, а не да отиде до следващото населено място и да го отнесе. Второ - да не си ликвидираме влажните зони (блата, мочурища покрай реките). Те са свързани с подпочвените води. Те са като гъби, които поемат големи количества вода. Ние трябва да задържаме колкото се може повече вода на безопасните места, а не да сме увеличили скоростта на водата и накрая някое градче или село в ниското да пострада. Трето - трябва да се запазва максимално естествения почвен слой, който също поема много вода. Едно от най-важните неща – корекциите на реките, където сме ги изправяли, това е огромна грешка“.

Според инж. Димитър Куманов една от основните причини за наводненията в Тетевенско е безотговорната и безразборна сеч.

„Там съм виждал такава зловеща сеч. Примерно на Васильовската река, преди Рибарица. По тази река в момента, когато се завали обилен дъжд, започва да тече кал, не вода. Дърветата задържат водата, те забавят оттока. Дърветата укрепват почвения слой. Той може да задържа голямо количество вода. Когато изрежем дърветата, после този почвен слой го отмива и реката става на кал. Накрая ще останем някой ден с едни голи камъни, по които тази вода ще тече като луда. Тези хора, като чуят, че ще се сече гората, трябва да започнат да оказват съпротива. Тази гора ги пази“.

Куманов призова да не се хвърлят боклуците в реките. Той бе категоричен, че чистенето на коритата на реки не е да се режат дърветата, което е изключително погрешно и се  случва масово.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна